Spring naar toolbar

Ronde v. Oranjewoud 2018

Het loopje van vandaag staat al een tijdje in m’n agenda, vier jaar geleden liep ik hier mijn PR op de 10EM (16.1km) maar wat me vooral is bijgebleven is de mooie omgeving.
Ik heb het over de Ronde van Oranjewoud.

’s Ochtends krijg ik een appje van Peter Theo, hij zag dat ik ook op de deelnemerslijst sta en hij stelt voor om samen die kant op te gaan; perfect!
En dus sta ik een uurtje later lekker in het zonnetje te wachten. Het is vandaag fantastisch weer, maar de warmte maakt het natuurlijk niet makkelijker om 16km te lopen.
“Ach we zien het wel, sowieso lekker rustig aan doen vandaag!” zijn we het met elkaar eens.

Eenmaal aangekomen bij het Abe Lenstra stadion, waar de start en finish plaats vindt, halen we ons startnummer op en kloten wat met de kluisjes (die overigens perfect zijn, als ze goed werken).
Dan gaan we warmlopen, we lopen twee rondjes om het stadion. Daarna hebben we nog ongeveer 10 minuten tot de start en we besluiten nog één rondje te lopen.
Als we na het rondje bij de start aankomen staat iedereen al klaar, er zit niks anders op dan achteraan starten. We proberen nog wel wat naar voren te lopen maar echt ver komen we niet.

Als het startschot klinkt lopen we rustig richting de startlijn, ondertussen kijk ik wat naar voren om te kijken of ik alvast de goede kant kan vinden om in te halen.
Gelukkig is de weg hier redelijk breed en als ik over de startlijn ga schiet ik naar rechts waar ik nog redelijk wat ruimte heb, zo loop ik langs de massa lopers.
Het duurt ongeveer een kilometer tot ik uit de drukte ben en echt wat meer ruimte om me heen krijg, echter ook dan blijf ik nog mensen inhalen.

Na ongeveer twee kilometer loop ik al op de eerste drinkpost af; super! Later blijkt dat over de gehele route om de 2 á 3 km een drinkpost staat en dat is zeker geen overbodige luxe met dit weer.

Inmiddels lopen we Heerenveen uit en richting Oranjewoud, hier gaan we de bossen in.
Het grote voordeel hiervan is dat we hier lekker in de schaduw lopen, daardoor valt het dus redelijk mee met de warmte.
Maar naast het voordeel van schaduw is het ook gewoon heel mooi om hier door het bos te lopen.
Helemaal als we op de laan richting het landgoed lopen. Het pad is hier breed, met bomen aan weerszijde en dan het landgoed dat voor je opdoemt, dit alles geeft een bijzonder gevoel!

Voor het landgoed slaan we linksaf om vervolgens weer een eind rechtdoor te lopen. Aan het eind van dit rechte stuk worden we rechtsaf gestuurd, maar vlak voordat ik rechtsaf sla zie ik Willem dat pad afkomen en rechtsaf slaan. De 26km is 20 minuten voor ons gestart, die route bestaat uit dezelfde 16.1km en daarna nog een lus van 10km.

Als ik eenmaal afgeslagen ben loop ik op een smal pad langs het water, hier hebben helaas geen schaduw meer en dat merk ik meteen.
Op dit stuk kom ik meerdere lopers tegen, allemaal 26km lopers.
Gelukkig lopen we na ongeveer een kilometer weer het bos in, weer tijd om wat af te koelen.
Redelijk snel hier na is het ook alweer tijd voor een drinkpost en tot mijn blijdschap hebben ze hier ook sponzen.
Naast de schaduw om me uit de zon te houden heb ik nu dus ook een spons met water om me af te koelen.

Inmiddels zit ik op ongeveer 7.5km en na een tijdje alleen gelopen te hebben zit er weer een klein groepje voor me.
Mijn tempo is dusdanig hoger dat ik snel dichterbij kom en het dus niet lang duurt voordat ik ze inhaal.
Ik kan dit tempo moeiteloos vasthouden en loop dan ook vrij gemakkelijk weer bij ze weg. Om vervolgens weer helemaal alleen te lopen.
We lopen op dit moment op een doorgaande weg langs wat huizen, bij sommige huizen zit er iemand in de tuin die even enthousiast klapt maar verder is het hier rustig.
Na weer ongeveer een kilometer kom ik aan het eind van de weg en alweer bij een drinkpost (nogmaals: top!) hierna sla ik linksaf en loop ik weer wat meer in de beschutting van bomen.
Niet veel later gaan we weer linksaf, een bospaadje op en weer de bossen in.
Hier haal ik een vrouw in die bezig is met de 26km en daarna ben ik al op het 10km punt.
Ik loop nog steeds lekker en heb gelukkig niet veel moeite met het tempo. Echter begin ik nu wel wat pijntjes onder m’n linkervoet te krijgen; een blaar..
Op dit moment kan ik hier echter niks aan veranderen en stoppen is sowieso geen optie.

Dan lopen we vanuit het bos een open stuk op met aan beide kanten weiland. Hier krijgt de zon dus weer even flink de kans om m’n skedel en lichaam te verwarmen.
Gelukkig duurt dit nog geen kilometer en dan lopen we het bos weer in.
Na weer een drinkpost draai ik een smal pad op, hier ben ik een paar minuten terug ook al geweest en ik loop nu dus in tegengestelde richting, richting het punt waar ik Willem eerder zag afslaan.

Inmiddels zie ik voor mij een wat oudere man lopen, “weer eentje om in te halen” denk ik. Maar zo makkelijk gaat dat deze keer niet.
Als we weer op het pad langs het water lopen halen we weer een groepje 26km lopers in, daarna slaan we rechtsaf om weer op een lang stuk rechtdoor te belanden.
Nog steeds heb ik de man voor mij niet ingehaald, sterker nog: ik kom amper dichterbij.
Dit blijft nog ongeveer twee kilometer zo, heel langzaam kom ik dichterbij. Inmiddels ben ik ook op het twijfelpunt gekomen, zal ik stoppen? Zo’n momentje heb ik tijdens bijna elke loop wel en nu heb ik het na ongeveer dertien kilometer. Dan werkt de blaar onder m’n voet, die toch echt steeds erger lijkt te worden, ook niet bepaald mee!
Maar natuurlijk stop ik niet, nog even drie kilometer doorbijten en ik ben er.

Als we dan even later weer de bewoonde wereld inlopen lukt het me om eindelijk naast m’n voorloper te komen, maar op dat moment zet hij een kleine versnelling in en ik laat hem weer weglopen. Blijkbaar was dit echter iets teveel van het goede voor hem want binnen no-time loop ik weer naast hem en dit keer kan ik hem wel voorbij komen, ik loop dan zelfs gemakkelijk bij hem vandaan.
Dan hebben we alweer de laatste drinkpost en slaan we linksaf richting het stadion. Ik zeg wel richting het stadion maar het is vanaf hier nog tweeënhalf kilometer tot de finish, het is echter één lang stuk tot aan de snelweg.
Dit rechte stuk is alles behalve cruisen naar de finish; er is geen wind en de zon staat er vol op. Het is hier erg warm dus!
Tijdens dit lange stuk merk ik ook dat ik echt op begin te raken en dan heeft de pijn onder m’n linkervoet ook nog eens een hoogtepunt bereikt. Maar goed, we zijn er bijna!

Op dit stukje haal ik nog een paar lopers van andere afstanden in maar verder gebeurt er niet zoveel, het gat met m’n achtervolgers is ook groot genoeg.
Dan slaan we aan het eind van het lange stuk linksaf voor nog een stukje slingeren richting het stadion, hier ouwehoer ik wat met de vrijwilligers langs het parcours en laat even blijken dat het goed is.
Dan lopen we onder de snelweg door en steken we over naar het fietspad langs het stadion.
Honderd meter verder slaan we linksaf naar het parkeerterrein, vanaf hier is het nog maar ongeveer tweehonderd meter naar de finish. Een lichte versnelling zit er nog wel in maar een echte eindsprint kan je het niet noemen, dat is ook niet nodig.
Uiteindelijk finish ik na 1:06:47 op de 12e plek. Prima, ik ben tevreden!
Al met al was het weer een fantastisch loopje door een mooie omgeving, een absolute aanrader!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: